Politika

SDT: Krapović formirao kriminalnu grupu radi sticanja moći i pozivanja na pobunu

(15 riječi)

Specijalno državno tužilaštvo SDT je došlo do saznanja da je na teritoriji opštine Budva formirana kriminalna organizacija koja je prema dokazima djelovala od početka juna, a čiji organizator je Dragan Krapović. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je utvrđeno da je u Budvi formirana kriminalna organizacija koja je zloupotreijbila službeni položaj i pozivala na pobunu.

“Moramo postupati po prijavama. Uporedite datume u ovom slučaju je vidljiv rad.  Radi se o veoma opasnim djelima, vidi se koje su strukture bile uključene. Komunalna policija umjesto da je bila u službi građana upotrijebljena je u druge svrhe. Korišćena su i vatrogasna sredstva”, kazao je Katnić.

On je kazao da je ovaj slučaj u nadležnosti SDT-a zbog činjenjce da se radi o formiranju kriminalne grupe.

“Dosli smo do stepena osnovane sumnje, nema ovdje svjedoka saradnika, do sumnje smo došli na osnovu dokaza”, naveo je Katnić i dodao da je radi se o teškim krivičnim djelima i da je za sada šest osumnjičenih.

“Radimo veoma brzo, ako se ova osnovana sumnja pokaže do većeg stepena, bicće i optužnica i to veoma brzo”, najavio je Glavni specijalni tužilac.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je novinarima saopštio da se sumnjada je potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović početkom juna organizovao kriminalnu grupu radi sticanja moći pri čemu je svaki član imao zadatak i ulogu.

“U djelovanju same organizacije koristili su privredne strukture. Osumnjičeni Krapović je izdavao naredbe i upustva ostalim članovima, koji su imali zadatak da pozivaju građane na otpor. Dokazi ukazuju da je osumnjičeni nakon ulaska inspekcije podstrekao  J. D,., I.Đ., A. M., D. B.  N.B. da prekorače ovlašćenja”, dodao je Čađenović.

Zoran Lazović o praćenju Andrije Mandica i o dešavanjima u Budvi

Pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović je da bez obzira  na to što se šire kontroverze i neistine u Crnoj Gori, ali i šire u medijima iz okruženja i ružnih riječi na račun policajaca kao i na njegov račun i njegove porodice, neće reći nijednu ružnu riječ.

“To su spekulacije i neistine, mene ne iznenađuju i biće toga koliko hoćete. Ni oni koji to pišu u to ne vjeruju. Tražićemo od kolega iz Republike Srpske i Srbije da nam kažu ko su lica koja su navodno pratila Andriju Mandića”, istakao je on.

Lazović je rekao da je u Budvi bio prije desetak dana na rođendanu unuci.

“A naš sektor se u Budvu uključio po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, mimo toga baš ništa. Nije korektno kolege nazivati parapolicijskim snagama”, jasan je bio Lazović.

Proširena istraga u predmetu Klap

Specijalna tužiteljka, Lidija Mitrović, kazala je da je SDT početkom 2010. godine u predmetu „Klap“ donijelo još jednu naredbu o proširenju istrage u odnosu na 12 fizičkih i tri pravna lica zbog postojanja osnovne sumnje da su, kako je navela, izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, utaja poreza i dorpinosa, zloupotreba službenog položaja, falsifikovanje službene isprave, krivičnog djela falsifikovanje isprave i krivičnog djela prouzrokovanje lažnog stečaja.

 “Došli smo do podatka da je šteta bila u iznosu od preko šest miliona eura”, navela je Mitrović.

Ona je rekla da u predmetu Klap SDT je postupajući po izvještaju, kao dopuni krivične prijave, od 25. februara 2020. godine, koja je podijeta protiv 22 fizička i 22 pravna lica zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, blokirala novčana srestva ovih lica u iznosu od milion eura.

“Nakon sprovedenog postupka, trajno je oduzet iznost od 890.982 eura. Od ovih sredstava, veliki dio je uplaćen na račun Budžeta Crne Gore, a jedan dio na račun nacuionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti“, kazala je Mitrović.

U istom predmetu, kako je kazala, zaključeno je devet sporazuma o priznanju krivice sa okrivljenim fizičkim licima zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa.

“Po osnovu ovih sporazuma, oduzeta je imovinska korist u iznosu od 919.296 koja je uplaćena na račun Budžeta Crne Gore“, dodala je Mitrović.

Tokom 2020. godine u predmetu Bora istraga protiv 23 fizička i dva pravna lica

Ona je kazala da je u toku 2020. godine u predmetu „Bora“ zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, utaje poreza i doprinosa, SDT je donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv 23 fizička lica i dva pravna lica.

“U ovom predmetu, blokirana su novčana sredstva u iznosu od 1,2 miliona eura i privremeno oduzet novac u iznosu od 15 hiljada eura. U ovom predmetu, zaključen je sporazum o priznanju krivice po kom osnovu je trajno oduzet iznos od 249.320 koji je uplaćen na račun Budžeta Crne Gore“, rekla je Mitrović.

Djelovanjem SDT-a, na račun Budžeta, kako je precizirala, uplaćeno je za prvih šest mjeseci 2020. godine skoro 2,15 miliona eura.

“SDT je u junu ove godine donijelo naredbu o proširanju istrage protiv devet fizičkih i četiri pravna lica, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije , produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, produženog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa putem pomaganja, krivičnog djela zloupotrebe ovlašćenja u privredi, krivičnog djela prouzrokovanje lažnog stečaja i krivičnog djela prouzrokovanje lažnog stečaja putem pomaganja“, navela je Mitrović.

Postoji osnovana sumnja da je, kako je kazala, djelovanjem ove kriminalne organizacije, pričinjena šteta Budžetu u iznosu od preko 500 hiljada eura.  (CDM)


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.