Društvo

Kolegijum KCCG o ljekarima na litijama: Unizili struku i ugrozili javno zdravlje

(15 riječi)

Kolegijum direktora Kliničkog centra Crne Gore, povodom organizovanog učešća jednog broja ljekara na nedavnim litijama, uprkos mjerama uvedenim zbog pandemije COVID-19 i spiska podrške pojedinih kolega koji su isto tako organizovano pripremljeni, smatra da takve aktivnosti i akcije nemaju opravdanja, i da bilo koji motiv ne može biti važniji od zdravlja stanovništva.

-Podrazumijeva se da nas godine učenja i ljekarske prakse obavezuju da u svim društvenim okolnostima budemo jedino fokusirani na očuvanje zdravlja ljudi, što je osnovni smisao naše profesije - navedeno je u saopštenju Kliničkog centra.

Kolegijum direktora navodi da svako ima pravo na svoje mišljenje povodom raznih društvenih pitanja, ali ističu da niko nema pravo da struku i medicinske standarde podređuje ili zloupotrebljava u bilo kakve druge svrhe.

-Doktori su uvijek bili i trebalo bi da ostanu svoji, slobodni u ispoljavanju različitosti, ali ne bi nikad smjeli da se razlikuju u odnosu prema poštovanju struke, nauke i etike. Prilika je da se svi prisjetimo da se u Hipokratovoj zakletvi, koju smo svi polagali između ostalog, navodi da će ljekari svoj život staviti u službu humanosti, da prilikom vršenja svoje dužnosti na njih neće uticati nikakvi obziri, vjera, nacionalnost, rasa, politička ili klasna pripadnost, kao i da će apsolutno poštovati ljudski život od samog početka. Kršenje mjera koje je predložila naša struka, od strane naših kolega, mjera koje su ne samo u skladu sa svjetskim medicinskim standardima, već su se pokazale veoma djelotvornim, za šta nam odaje priznanje domaća i svjetska i stručna i laička javnost, objektivno znači izmedju ostalog i nepoštovanje hiljada zdravstvenih radnika širom Crne Gore, koji su izlažući svoje zdravlje velikom riziku stali u odbranu života svih naših ljudi, bez obzira na vjeru i naciju - kazali su u saopštenju.

Zato toga, pozivaju sve kolege, uključujući i one čija su imena na spiskovima podrške tom činu jednog broja ljekara koji, kako kažu, dezavuiše struku, da pokažu poštovanje prema mjerama koje štite i one sa kojima dijele vjerska i politička osjećanja i pripadnost," jer od svih nas koji smo u zdravstvenom sistemu u mnogome zavisi ne samo krajnji rezultat u borbi protiv COVID-19, već zdravlje nacije"

-Niko, naravno, ne osporava pravo bilo kome da se politički opredjeljuje kako želi, niti dovodi u pitanje bilo čija vjerska osjećanja. Ali je neprihvatljivo to što su pojedini ljekari prekršili mjere NKT koje su propisale njihove kolege. Oni su time ugrozili i svoje i javno zdravlje, pogazili Hipokratovu zakletvu i unizili struku, kao što to rade i svi oni koji se naknadno solidarišu s njima - navodi se u saopštenju.

-Ne dozvolimo da budemo moneta za potkusurivanje bilo čijih dnevnopolitičkih interesa. Uzdignimo se iznad podjela koje potkopavaju razvoj crnogorskog društva, a time negativno utiču i na položaj ljekara i ostalih zdravstvenih radnika. Pokažimo kao nosioci jedne od najvažnijih profesija u istoriji ljudskog društva da smo elita, sposobna ne samo da zdravstveni sistem Crne Gore unapređuje i gradimo po mjeri vremena u kojem živimo i radimo, već i snaga koja konstruktivno utiče na trasiranje modernih pravaca razvoja crnogorskog drustva na početku 21. vijeka  - zaključio je kolegijum direktora organizacionih jedinica KCCG. 


Povezani članci...

1 Komentara

Naivko Postavljeno 29-06-2020 19:44:52

Mediji su objavili da vjerujuci ljudi u Indiji piju kravlji urin jer veruju da ih to štiti od virusa korona Hinduistička grupa organizovala je danas grupno pijenje urina jer veruje da kravlji urin ima lekovita svojstva i da može da posluži kao prevencija protiv virusa korona. Mozda prodaju recept nasim doktorima ,koji slijedeći Amfilohija , tvrde da su vjernici .I Hindusi su vjernici ...Nazdravlje...

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.