Politika

BANJALUČKA ANTICRNORSKA „DEKLARACIJA“

(15 riječi)

Iz Banja Luke, u Bosni i Hercegovini, danas je javljeno da je Narodna skupština srpskog entiteta  usvojila takozvanu Deklaraciju  o zaštiti prava srpske pravoslavne crkve  na slobodno ispovijedanje vjere  i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori. Velikosrpskim hajkačima u Banjaluci bila je to prilika da na račun Crne Gore, njenih zvaničnika, iznesu niz teških uvreda, zapravo, bljuvotina. Anticrnogorska retorika je još jednom prenesena iz Beograda u srpsku provinciju, u ispostavu velikosrpskog nacionalizma.

Reagovalo je Ministarstvo vanjskih poslova  Crne Gore. A da li je trebalo. Zašto se naše Ministarstvo upušta u komunikaciju sa nečim što je paradržavni provizorijum? Naša diplomatija je trebalo da ignoriše banjalučki velikosrpski gadluk. U ovom kontekstu, valja se prisjetiti  mudrog vojvode Gavra Vukovića, jednog od prvih ministara vanjskih poslova knjaževine-kraljevine Crne Gore. Bio je Vuković u zvaničnoj posjeti Austrougarskoj. U Beču je razgovarao sa ministrom inostranih poslova te zemlje. Pored ostalog, Vuković je iznio neke  prigovore o pograničnim incidentima  između Crne Gore i Austrougarske, Rad. ilo se o upadima  pograničnih seljaka iz Austrougarske , iz dijela Bosne , na teritoriju Crne Gore. Vuković je tražio da se to zaustavi. A silni ministar velike, moćne, carevine ga uputi na  austriozgarskog namjesnika Kalaja, čije je sjedište u Sarajevu. Neće on da se bavi tim pitanjima. Ali, Vuković mu kaže, kao da  je predstavnik isto tako velike zemlje, da  on neće ići u Sarajevo. Nema on šta o tome da razgovara sa Kalajem.Ja sam , kaže, došao  u Beč, da sa ministrom carske Kancelarije riješim ta pitanja. Jer, objasnio je Vuković, Crna Gora je suverena zemlja i njen ministtar može razgovarati samo sa sebi ravnim, sa  ministrom austrougarske carevine. Kakav Kalaj i kakvo Sarajevo?

E, tako treba i sada. Apsolutno je nepotrebno da crnogorsko Ministarstvo  vanjskih poslova reaguje na provincijalne „deklaracije“ Banja Luke. Postoji samo jedna adresa-država Bosna i Hercegovina. I  njen glavni grad Sarajevo. Istina, znamo kakva  je Bosna i Hercegovina, da nije sasvim fukcionalna država, da se Sarajevo baš i ne pita za ono što Banja Luka trabunja. Ipak, samo se Sarajevu treba obraćati. Crna Gora je suverena država  i može međudržavnu komunikaciju imati samo sa državama.Ni sa kim drugim, a naročito ne sa velikosrpskim ispostavama, pa ni sa  ovom u Banja Luci.


Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.