Društvo

MUGOŠA

Prisutna lokalna transmisija, neće biti litija

(15 riječi)

Zadatak je sada da obuzdamo širenje virusa u opštinama u danima kada Crna Gora želi da otvori svoje granice, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša na konferenciju za medije Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za zarazne bolesti. On je naveo da su se predstavnici vjerskih zajednica saglasili sa novim mjerama koje je uvelo NKT.

On je poručio da moramo da vodimo računa o zdravlju, i kada je u pitanju virus, ali i o zdravlju ekonomije.

"Ekonomija se može pokrenuti samo u otvorenoj zemlji i moramo prihvatiti da se granice otvaraju", naveo je Mugoša.

On je rekao da je prvi talas je prošao uspješno, ali da je ovo povratak u nazad, o čemu su i govorili iz IJZ, ali i svi koji su uključeni u proces.

"Bilo je za očekivati, došlo je do opuštanja, posebno kada se nema 40 dana lokalne transmisije. Uprkos svim upozorenjima, preovladalo je vjerovanje da će nas virus zaobići. Usljed opuštanja došlo je do nečega čemu se nismo nadali, a to je da jedan broj ljudi, čini mi se, olako i neodgovorno otišao u područja gdje je velika koncentraicja ljudi gdje je bilo očiglednoi da će doći do inficiranja", istakao je Mugoša.

Naveo je da je u početku bilo 90 odsto importovanih slučajeva, a sada se dešava lokalna transisija.

"Nalazimo se na nivou preko 75%, ali to i dalje govori da je taj korak koji se na početku desio uzokovao širenje infekcije širom Crne Gore i sada se maltene u svakoj opštini moramo boriti sa ovim virusom", kazao je Mugoša.

Poručio je da ne sumnja da će borba biti uspješna.

"Da će građani prihvatiti dio odgovornsti, posebno mislim dio koji se odnosi na počnašanje, koje nam je jedina nada da ovaj virus stavimo pod kontrolu. Moramo računati da će vrus biti prisutan. Porast broja zaraženih je u regoionu, u zemljama EU", naveo je Mugoša.

On je zamolio građane da vode računa.

''Obraćam se ponovo svim stanovnicima CG i molim još jednom - zbog sebe, svojih i cijelog društva d apoštujemo mjere, vodimo računa, izbjegavamo mjere gdje može doći do infekcije, vodimo računa o socijalnoj distanci, higijeni ruku, prostora i tamo gdje je propisano nosimo masku'', poručio je Mugoša.

Dogovoreno da ne bude litija

Na pitanje zašto su politički i vjerski skupovi zabranjeni, a noćni klubovi rade, Mugoša je kazao da u donošenju odluka nema politike.

Naveo je da je danas u IJZ-u održan sastanak sa predstavnicima religijskih zajednica.

"Složili su i podržali nas i mislim da je već danas objavljeno da neće biti litija. Što se tiče klubova takođe smo razmatrali i tu opciju ali smo odlučili da ne donosimo u ovom trenu odluku jer su klubovi poluprazni, ali nije isključeno da ćemo u narednom periodu donijeti takvu odluku", kazao je Mugoša.

Poručio je da donose odluke na najbolji mogući način u cilju smanjenja infekcija.

"U našem donošenju odluka nema politike ne želimo njom da se bavimo. Danas smo imali otvorene i fer razgovore, i zaključili smo da nema u našim djelovanjima politike već se bavimo strukom. Iz stručnih razloga predlažemo mjere i naosnovu njih smo imali rezultate. Tako ćemo nastaviti'', kazao je Mugoša.

Kada je riječ o polumaturskim i maturskim večerima, Mugoša je kazao da i one nose određen rizik, ali da se za nekoliko dana privode kraju.

"Ostalo je još par večeri i računamo da se sa tim završavaju ta okupljanja. I ona nose rizik ali računamo da će se ipak poštovati ono što je tada propisano jer smo ranije za okupljnja propisali uslove koji se mogu naći na IJZ. Ako se budu držali toga rizik neće biti veliki'', kazao je Mugoša.

Lakše je kontrolisati ljude u unutra nego vani

Mugoša je pojasnio zašto su zabranjeni skupovi na otvorenim javnim mjestima, ali ne i u zatvorenim.

"Sve što je u unutrašnjim prostorima je propisano i da se lakše kontrolisati. Kada su u pitanju spoljnji prostori situacija nije takva. U otvorenom prostoru je teže kontrolisati broj od 200 ljudi", kazao je direktor IJZ.

Što se svadbi tiče i sahrana ili saučešća, reako je da je problem u običajima. "

Evo i sad imamo pokazatelje na sahranama i saučešćima se svi pozdravljaju rukovanjem, ljubljenjem svi koji dođu. Na svadbama je ograničen broj, ne može više od 200 i domaćini uvijek mogu da uspostave red u komunikaciji i tako smanjuju rizik dok se sa druge strane pokazalo da se ne može kontrolisati taj dio koji se odnosi na naša običajna ponašanja koja su takva da je fizički dodir jako izražen'', kazao je Mugoša.

Među oboljelima nema djece

Direktor Instituta za bolesti djece Saša Radović saopštio je da je hospitalizovano 18 pacijenata.

"Šestoro u KCCG, gdje je jedan na respiratoru, Baru četiri, a u Beranama osam. Svi su stabilno", kazao je Radović.

Kako je istakao, nema pozitivnih slučajeva virusa među djecom.

Saopštio je crnogorske zdravstvene ustanove imaju na raspolaganju 63 respiratora.

Radović je istakao da treba da težimo tome da budemo "corona free" zemlja.

''Ovaj osjećaj 'corona free' zemlje treba da bude cilj kojem težimo tako da apelujem na građane da poštuju opšte preporuke'', poručio je Radović.

Simptomi isti, klinička slika blaža

Radović je kazao da su, u odnosu na prvi talas, simptomi ostali isti, ali da je, možda, klinička slika malo blaža.

"Dominantno respiratorni sintomi pračeni febrilnošću, otežano disanje...'', naveo je Radović.

 Povezani članci...

0 Komentara

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.