Politika

Poslanici Evropskog parlamenta osudili prisustvo Kovača i Damjanovića u RS: Pređeno nekoliko crvenih linija

(15 riječi)

Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Romeo Franc iz grupe Zelenih i predsjedavajući Delegacije EP za odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Paolo Ranžel, izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu iz redova Evropske narodne partije, osudili su prisustvo dvojice ministara u Vladi Crne Gore na nezakonitom događaju obilježavanja "Dana Republike Srpske".

"Rukovodstvo entiteta Republika Srpska je 9. januara još jednom proslavilo 'Dan Republike Srpske' uprkos dugogodišnjim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim su i samoproglašeni praznik i referendum iz 2016. proglašeni neustavnim. Ignorisanje ovih odluka predstavlja krivično djelo", navode poslanici EP.

Podsjećaju da su pored proslava 9. januara 8. i 10. januara održane takozvane „svečane akademije“ u Banjaluci i Brčko distriktu.

"Odabir Istočnog Sarajeva za mjesto održavanja ovogodišnje proslave 9. januara smatramo dodatnim i posebno ciničnim provokativnim činom. Takođe bezrezervno osuđujemo prisustvo nekoliko srpskih ministara, predsjednice Skupštine Srbije i – prvi put – dvojice ministara tehničke vlade Crne Gore, ovim nezakonitim događajima", istakli su Franc i Ranžel.

Poručuju da su više puta isticali da u Evropi nema mjesta negiranju genocida i veličanju osuđenih ratnih zločinaca, "što je nespojivo sa pojmovima istine, pravde i dostojanstva žrtava i preživjelih". Kažu i da takvi postupci sprječavaju sve pokušaje pomirenja i rizikuju da produže opasne podjele unutar zemlje.

"U pozadini ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, dodjela najvećeg odlikovanja Republike Srpske Vladimiru Putinu povodom ovogodišnjeg 'Dana Republike Srpske' dovoljno govori o 'osjećaju pripadnosti' rukovodstva Republike Srpske i njenom preziru prema osnovnim evropskim vrijednostima. Kao i učešće Noćnih vukova u paradi 9. januara. Ovaj nacionalistički motociklistički klub sa sjedištem u Rusiji i sponzorisan od Kremlja dodat je na listu subjekata pod sankcijama EU u julu 2022. godine, a njegovim liderima zabranjen je ulazak u Bosnu i Hercegovinu", navode izvjestioci u saopštenju.

Dodaju i da je "pređeno je nekoliko crvenih linija" i da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica napravi korak dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji nastavljaju da "svjesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine riječima i djelima".

Ranžel i Franc kažu i da je Milorad Dodik svojim izjavama i postupcima de facto dezavuisao politički sporazum od 12. juna 2022. koji je potpisao.

"Ponavljamo poziv Evropskog parlamenta u svojoj rezoluciji od 6. jula 2022. Evropskoj uniji, njenim državama članicama i međunarodnoj zajednici „da slijede primjer Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva i koriste sve raspoložive alate, odnosno ciljane sankcije i suspenziju sredstava, protiv destabilizujućih aktera u zemlji, uključujući one koji ugrožavaju teritorijalni poredak BiH, posebno Milorada Dodika, i pozivamo na brzu, konkretnu i kredibilnu kaznenu akciju", zaključuju poslanici EP.  izvor: rtcg



6 Komentara

SkPlNl Postavljeno 17-08-2023 09:25:30

The interested readers are advised to follow the rigorous review of the cellulosic polymers 41 best price propecia in uk Grape The fruit of vines of the genus Vitis most commonly, Vitis labrusca red grape

Odgovori ⇾

vNNuhqNJV Postavljeno 17-07-2023 17:03:33

Hand rub your food finasteride with free viagra I think the main message of this study was that there was a very significant difference in PFS that favored the women who received a hormonal maintenance therapy and we believe that it is potentially practice changing

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 25-05-2023 14:48:44

Aside from immigration services, 3E Accounting provides extensive corporate assistance, including payroll, accounting, taxation, and corporate secretarial services. The company's services have been recognized globally, with the firm winning multiple awards in different categories, indicating its commitment to providing customized, innovative, and professional solutions to meet the unique needs of each client. Employment Pass Singapore

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 23-05-2023 08:57:30

These sites are extremely required, you can take in a great deal. Louisville Private Investigator

Odgovori ⇾

Adilkhatri Postavljeno 23-05-2023 08:57:29

These sites are extremely required, you can take in a great deal. Louisville Private Investigator

Odgovori ⇾

Fruinly Postavljeno 04-05-2023 01:52:03

Key findings of the co production element of the programme include the resistance of advisors to take on the suggested role title of health connector how common are propecia side effects VEGFR 2 denotes kinase insert domain receptor

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.