CG u srcu

Širenje svetosavlja

(15 riječi)

Mitropolija svetosavskom indoktrinacijom lagano ulazi u obrazovni sistem i to od Ministarstva do predškolskih ustanova. Bilo je pokušaja ulaska popova SPC sa vjeronaukom u javne obrazovne ustanove. Te namjere moraju biti spriječene zato što bi SPC vjerska indoktrinacija sto hiljada naše djece, finansirana iz budžeta Crne Gore, značila i skori kraj Crne Gore kao države

Objavljivanje na sajtu Mitropolije literarnog konkursa vjerske Gimnazije „Sveti Sava“ iz Podgorice je novi doprinos klerikalizaciji Crne Gore koju realizuje i kojom rukovodi SPC.

Konkurs je bio raspisan kao literalni pa je kasnije, kada su uvidjeli grešku, ispravljeno u literarni. Valjda im je neko objasnio značenje ovih riječi. Pop koji je pravio ovaj plakat sigurno to nije znao. Konkursna tema je „Čuvari svetosavlja u njegoševskoj Crnoj Gori“ sa pozivom učenicima srednjih škola da učestvuju u njemu.

Sa konkursnog plakata se vidi adresa škole „Sveti Sava“ (19. decembar 72) koja je i adresa kancelarije Mitropolije na prvom spratu zgrade. Dobro je da škola ima mejl adresu, samo je nepoznato da li ima računar da otvara e-poštu.

Škola koja nema učenika, zaposlenih nastavnika, nema odgovarajući prostor za rad i ne realizuje obrazovni program za koji je nezakonito dobila licencu koju je potpisala ministarka Bratić raspisuje literarni konkurs? U stvari, konkurs raspisuje kancelarija Mitropolije koristeći kao instrument školu „Sveti Sava“ čiji je osnivač.

Postavlja se pitanje ko upravlja novcem od 900 hiljada eura koji je na prijedlog ministra Vojinovića Vlada nezakonito dodijelila za osnivanje vjerskoj školi „Sveti Sava“. Da li je ministar Vojinović planirao da se dodijeljenim sredstvima školi finansira i ovakva svetosavska indoktrinacija preko literarnog konkursa o svetosavlju? Da li je nalogodavac isplata novca sa računa škole direktor škole Blagojević Jugoslav ili sveštenik SPC iz kancelarije Mitropolije?

Autori konkursa bi mogli da objasne šta podrazumijevaju pod njegoševskom Crnom Gorom. Istoričari kažu da je kult Svetog Save uvezen u Crnu Goru 1856. A, prije toga: „Sveti Petar Cetinjski i Petar II Petrović Njegoš nijesu nikada, ni u jednom - pismu, poslanici, proglasu, objavi, pjesmi, spjevu, djelu pomenuli Sv. Savu, niti je neki njihov savremenik zapisao da su ga pomenuli“.

Mitropolija svetosavskom indoktrinacijom lagano ulazi u obrazovni sistem i to od Ministarstva do predškolskih ustanova. Bilo je pokušaja ulaska popova SPC sa vjeronaukom u javne obrazovne ustanove. Te namjere moraju biti spriječene zato što bi SPC vjerska indoktrinacija sto hiljada naše djece, finansirana iz budžeta Crne Gore, značila i skori kraj Crne Gore kao države.

U posljednje dvije godine nije bilo partijskog zapošljavanja u prosvjeti, ali skoro svi zaposleni, u ovom periodu, su bili bliski SPC. Oni kao vojnici SPC svojim vjerskim nazorima klerikalizuju svoje kolektive i umanjuju laički karakter našeg javnog obrazovanja. Dan u mnogim zbornicama ne počinje sa „dobro jutro“, no sa „pomozi Bože“. Mnoge škole na dane vjerskih praznika ne rade jer zaposleni i djeca imaju pravo da odsustvuju zbog slave. Pitanje za razredne starješine koje u dnevnike uz ime djeteta upisuju slavu njegove porodice: zašto to rade? Ostaje da vidimo ponašanje prosvjete na dan Svetog Save koji u Srbiji slave kao školsku slavu.

SPC je uspjela da nam jednom formira Vladu. To se više nikada ne smije ponoviti, SPC se mora vratiti u vjerske objekte da se bavi vjerskim poslovima i molbama Bogu da im oprosti učinjene grijehe, a nije ih malo!   izvor: pobjeda



6 Komentara

HEzFAYIK Postavljeno 20-07-2023 18:24:14

levitra cout 50 Date and time Mon, 12 Sep 2022 00 47 40 GMT

Odgovori ⇾

CZIIgYl Postavljeno 11-07-2023 15:24:10

Expert Opin Invest Drugs 8 1623 1638 finpecia for sale I am in for a lawsuit, cause I think I have permanent vision damage

Odgovori ⇾

emitySiny Postavljeno 08-05-2023 09:31:11

Stage III Multiple lymph nodes in multiple regions involved cialis cost Nearly all cases were due to non arteritic anterior ischemic optic neuropathy or NAION, a medical condition in which the flow of blood to the optic nerve is stopped

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 06-02-2023 16:10:16

cialis otc venlafaxine will increase the level or effect of prochlorperazine by affecting hepatic enzyme CYP2D6 metabolism

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 01-02-2023 20:49:41

ivermectin stromectol Sleep architecture and OSA differences between women with cancer

Odgovori ⇾

Exavews Postavljeno 28-01-2023 09:45:17

lasix vs bumex I couldn t believe it because I had no family history of any kind of cancer, let alone breast cancer

Odgovori ⇾

Ostavite komentar

• Redakcija zadržava puno pravo izbora komentara koji će biti objavljeni. • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi, kao i netolerancija svake vrste neće biti objavljeni. • Prilikom pisanje komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima. • Nije dozvoljeno pisanje komentara isključivo velikim slovima niti promovisanje drugih sajtova putem linkova. • Komentari u kojima nam skrećete na slovne, tehničke i druge propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali ih možete uputiti redakciji na kontakt stranici portala. • Komentare i sugestije u vezi sa uređivačkom politikom ne objavljujemo, kao i komentare koji sadrže optužbe protiv drugih osoba. • Objavljeni komentari predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, i nisu stavovi redakcije portala. • Nijesu dozvoljeni komentari koji vrijedjaju dostojanstvo Crne Gore,nacionalnu ,rodnu i vjersku ravnopravnost ili podstice mrznja prema LGBT poulaciji.